Vízkereszt

Ünnepi liturgiával, szentségimádással és házszenteléssel ünnepeltük vízkereszt napját.

Január hatodikán vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia főünnepének reggelén Méry László atya ünnepi szentmisét mutatott be a 3.b és az 5.a osztály részvételével.

Az iskolalelkész homiliájában rámutatott vízkereszt ünnepének jelentésére: a Háromkirályok (napkeleti bölcsek) ezen a napon elsőként tették tiszteletüket a gyermekként Jézusnál.  Kiemelte, hogy iskolánk számára kiemelkedően fontos e nap, hiszen kápolnánk búcsúnapja is ehhez az ünnephez kapcsolódik, az Udvardi Erzsébet által készített oltárkép is a betlehemi bölcsek szentcsaládnál való látogatását ábrázolja.  A felújítási munkálatok miatt ebben az esztendőben a hagyományoktól eltérően így nem kápolnánkban, hanem az orsolyita templomban ünnepeltük a karácsonyi tizenkettedet lezáró napot.

A szentmisét ünnepélyes szentségkitétel és szentségimádás követte, a délelőtt során minden osztály személyesen is eltölthetett néhány csendes percet Krisztussal.

Hagyományainkhoz híven iskolánkban e napon került sor a házszentelés szertartására is.  Laci atya sorra járta iskolánk helyiségeit és szentelt vízzel hintette meg a termeket, majd a gyerekekkel közösen imádkozva kérte Isten áldását az életükre. Végül felkerült az az ajtófélfákra az aktuális felirat: 20+C+M+B+21.

Vízkereszt ünnepének üzenete, hogy a napkeleti bölcsekkel induljunk el mi is az Úr Jézus keresésére, aki- ahogyan a reggeli prédikációban iskolalelkészünk kiemelte, a legkisebb, legegyszerűbb dolgokban is fellelhető- és elhozza számunkra az üdvösséget.

Újévi fogadalom gyanánt Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódva nyissuk meg szívünket Jézus Krisztus előtt, hogy Isten áldása kísérhesse a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda minden tanulóját az új esztendő minden napján!