Kaméleon olvasóklub

A múlt tanévben ismerkedhettek meg a gyerekek és én is az olvasóklubbal. Kolléganőm, Horváth Ildikó hívta fel figyelmünket erre a lehetőségre. Megragadtuk az alkalmat és az elsős évfolyamból két kis csapattal csatlakoztunk a másodikosokhoz.

Idén Bódis Rita kolléganőmmel három csapatot neveztünk be a kaméleonos olvasótáborba. A második A osztályból egy vegyes, a B osztályból pedig lány és fiú csapatot indítottunk a jelentkezők létszámának figyelembevételével. Az olvasóklub lényege, hogy a gyerekek kortárs szerzők műveivel – meséivel, vereseivel – ismerkedhetnek meg. Rövid szemelvényeket olvasunk el közösen, majd a hozzájuk kapocsoldó feladatokat megoldjuk. Levelezős rendszerben dolgozunk a gyerekekkel, a kitöltött feladatlapokat postán küldjük vissza a klubba, majd ezt követően megkapjuk a következő csomagot apró ajándékok kíséretében, jutalmul a sikeres megoldásokért. Az év folyamán négy alkalommal vehetünk részt ebben a „játékban”, melynek a legfőbb célja az olvasóvá nevelés. A gyerekek szeretik az olvasóklubos délutáni foglalkozásokat. Oldott légkörben ismerkedhetnek meg újdonságokkal, és a kötelezőség terhétől mentesen szívesebben és lelkesebben dolgoznak, mint egy hétköznapi tanórán.

Idén olyan remekül szerepeltünk, hogy decemberben az 1800 résztvevő közül csapatainkat kiemelték, dicséretben részesítették. Tanulóinkat egy tizenhat kötetből álló ajándékcsomaggal jutalmazták. Nagyon büszke voltam és vagyok a gyerekekre, mert szorgos és kitartó munkájukkal szépt eredményt értek el.

Bízom benne, hogy tanítványaink közül egyre többen válnak olvasni szerető emberekké, és a sikereik pedig tovább sarkalják őket. Hisz ez az eredmény egy jó példa arra, amit nap, mint nap tanítunk nekik:  a becsülettel végzett, dolgos munka lesz igazán gyümölcsöző és nyeri el méltó jutalmát.

Januárban  tovább tesszük dolgunkat lelkes csapatainkkal. Remélem, hogy  sok kellemes élménnyel gazdagodhatnak a gyermekek az olvasóklub újabb fordulóin!


Horváthné Rácz Éva
tanító

 

Kategória: